Zamieszczone przez fajny52
[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Ja dzisiaj byłem na pomiarach i ku mojemu zdziwieniu pomiary im wyszły mniejsze niż mi (ASO 364 a mi 370mm). Sprawę zgłosili do SAP i czekam na odpowiedź.
[ Dodano: Pon 11 Cze, 12 19:10 ]
Zamieszczone przez rafalk75Ja będę miał wymieniane jutro. Zgłosiłem sprawę pomiaru w ASO i on dalej przekazał sprawę do SAP. Dostałem zwrotnie informację że wymienią, jednak koszt robocizny muszę ponieść we własnym zakresie. Mam zapłacić 150 zł. Jak to u was wychodziło?
Dodatkowo poinformowano mnie że za sprężyny placi Landi Renzo a nie SAP, jeśli montowana była instalacja gazowa. Czy to prawda nie wiem, przekazuję tylko to co mi mówili w serwisie.
Komentarz
-
-
rafalk75, ja wiem z ASO, że SAP przesyła sprężyny, a ASO dostaje polecenie wymiany. Dlatego wydaję mi się, że mogą próbować przerzucić koszt wymiany na klienta albo kombinować żeby do takiej reklamacji nie doszło.
Nie pojęte jest dla mnie, że tyle już jest przypadków wymiany i nadal się spotyka różne podejście do tematu ze strony ASO i SAP. Nie ma jasnych wspólnych reguł.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcin1978A słyszał ktoś o funduszu opieki nad klientami? Bo ja załapałem się z tego czegoś na wymianę sprężyn dziś dzwoniłem ale nie wiem na co będą wymieniać bo jeszcze nic nie dostali.
I co załatwiłeś ta wyminę u śliwki...?
Komentarz
-
-
Niestety nie nalałem gazu i nie dokonałem pomiaru (spieszyłem się na mecz ). Jutro zatankuję to podam wyniki.
Pomiar podczas przerwy 385 mm - stan paliwa pół baku PB, na gazie przejechane 185 km czyli przypuszczam, że około pół baku LPG.była Fabia, była Octavia O2 FL, Octavia 2 Tour Kombi (i znowu w kolorze RossoBrunello)
Komentarz
-
-
rafalk75, No czyli dalej lipa, jak dotankujesz dwa zbiorniki to bedzie 375 w najlepszym wypadku.
Bylem dzis, pomiar wyszedl troche bardziej optymistyczny niz mi bo tak 375-380, ale stwierdzilem, ze pustym autem ja nigdy nie jezdze, bo w zasadzie jezdzi codziennie wozek i dwa foteliki co razem moze waza 30kg i wtedy nie ma prawa siadac az centymetr. Ma zostac wyslane zapytanie do SAP.
Mam teraz 1K0 511 115 BE - 1x biała, 2x żółta - PR-1JA+0YE, zasugerowałem ze wzgledu na fabryczny hak i kolo zapasowe 1 biała i pomarańczową - zobaczymy co tam ciekawego wyjdzie w sprawie, ja generalnie nie mam zamiaru popuscic, bo tym nie da sie za bardzo jezdzic, gdzie tam 675kg ladownosci :roll:
Komentarz
-
-
witam no i sprężyny wymienione, cala operacja trwała 2 godziny. co do sprezyn to włożyli mi 1 pasek bialy 3 zolte, wymiar z pełnym lpg i 3/4 pb 393mm wiec super po wymianie tył samochodu zachowuje sie duzo lepiej <nie dobija tak na progach i tył jest trochę twardszy.
co do obsługi ASO PEHAMOT to bardzo średnia pomijam fakt braku ekspresu do kawy <chyba ze ktoś lubi rozpuszczalna z plastikowego kubka>czy jakiegoś telewizora żeby jakoś zabić te 2 godziny czekania. Ogólnie zostałem potraktowany średnio . tak jak by mi zrobili wielka laskę
A co do płatnosci to przy mnie serwisant pytał sie kierownika kto pokrywa koszty wymiany,salon czy serwis kiero stwierdził ze salonoctavia 2 tour 1,6+lpg
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marek kgco do obsługi ASO PEHAMOT to bardzo średnia pomijam fakt braku ekspresu do kawy <chyba ze ktoś lubi rozpuszczalna z plastikowego kubka>czy jakiegoś telewizora żeby jakoś zabić te 2 godziny czekania.
To ciesz się, że Ci wymienili.
Zdarzają się przypadki, że te piękne salony z telewizorem, kawką i HGW z czym jeszcze olewają użytkowników O2 i nie chcą wymieniać sprężyn...Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Ja już śmigam 2 tygodnie na wmontowanym w ASO zestawie: nowe spreżyny BF + spreżyny progresywne i wynik oscyluje w granicach 394-400 w zależności od ilości paliwa w baku i gratów w bagażniku.
Jest spora różnica w twardości - po załadowaniu tyłu samochód jedynie odrobinę się obniża poza tym sporo pewniej się go teraz prowadzi i jedynym minusem jest słabsza prezencja (moje 16" felgi wydaja się jeszcze mniejsze i zastanawiam się nad zmianą na 17").
Komentarz
-
-
U mnie przy pomiarze robili w aso. Ogolnie to maja taka wagę i wjeżdżają na nia i to koniec...Genialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165
Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez termit886A wiecie na czym polega i jak się odbywa wykonanie takiego pomiaru obciążenia...???? Jaki są granice pomiaru???
Ja byłem akurat przy pomiarach w swoim aucie. Akurat miałem 1/4 Pb i 2/3 LPG to auto zostało dociążone bańkami z wodą w sumie ok 50 litrów. Miało to symulować pełne zbiorniki paliwa. Po takim pomiarze miałem 36 cm. Już jestem umówiony na wymianę - tylko przepychanka kto za to ma zapłaci - bo ja niePozdrawiam GregorS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gregorsZamieszczone przez termit886A wiecie na czym polega i jak się odbywa wykonanie takiego pomiaru obciążenia...???? Jaki są granice pomiaru???
Ja byłem akurat przy pomiarach w swoim aucie. Akurat miałem 1/4 Pb i 2/3 LPG to auto zostało dociążone bańkami z wodą w sumie ok 50 litrów. Miało to symulować pełne zbiorniki paliwa. Po takim pomiarze miałem 36 cm. Już jestem umówiony na wymianę - tylko przepychanka kto za to ma zapłaci - bo ja nie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcin1978Jak dzwoniłem do emidy do gość mówił ze pomiar powinien być wykonany z pełnym PB i LPG +koło zapasowe jeśli jest z takim obciążeniem ważą samochód. W poniedziałek u mnie wymiana pytałem jakie sprężyny to 3 żółte 1 biała więc jest nadzieja ze będzie ok. Wbijaliście wymianę do książki i czy warto?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcin1978Wbijaliście wymianę do książki i czy warto?Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
Komentarz